Haareigenschappen, Hoe weet je wat de juiste producten zijn voor je krullen?

Je haareigenschappen achterhalen 

Om te bepalen welke producten het beste bij je krullen passen, kijken we naar twee belangrijke factoren. Dit zijn de 1) elasticiteit en 2) de porositeit (haareigenschappen van je haar).
 

Elasticiteit achterhalen

De elasticiteit van het haar, geeft informatie over hoe gezond jouw haar is. Haren bestaan uit proteine en vocht. De balans hiertussen bepaalt de elasticiteitHoe weet je wat je elasticiteit is? Heel simpel, daar kunnen we namelijk een testje voor doen: de elasticiteit test. Hierna leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet:

DE TEST
Om de elasticiteit te testen, is het van belang dat je een natuurlijk uitgevallen haar gebruikt, of knip zelf een haartje uit. Vervolgens rek je dit haartje voorzichtig uit (bekijk de onderstaande afbeelding):
 
elasticiteit
Bron: Behindthehair.com

 

Nu kijk je wat er gaat gebeuren met het haartje. Vervolgens kies je (1 optie) uit de volgende drie mogelijkheden:

  • Je haar breekt direct. Dit betekent dat je een lage elasticiteit hebt. Je haar bevat waarschijnlijk teveel proteïne en heeft meer vocht nodig.
  • Je haar rekt een beetje mee, het breekt niet direct. Je hebt in dit geval een normale elasticiteit. Good job! Dit betekent dat je haar een goede balans heeft tussen vocht en proteïne.
  • Je haar lijkt maar niet te breken. Je hebt in dit geval een hoge elasticiteit, je haar kan heeft baat bij extra proteïne. Check, dit was de elasticiteit test. Noteer je de uitkomst voor jezelf?

Porositeit achterhalen

De buitenste laag van ons haar bestaat uit schubben. De schubben beschermen je haar en zorgen ervoor dat vocht in je haar niet ontsnapt maar dat het ook niet teveel vocht opneemt. De porositeit vertelt ons dus iets over het vermogen van je haar om water op te nemen en vast te houden. Hoe weet je wat je porositeit is? ook hiervoor hebben we weer een test.

DE TEST

Pak een waterverstuiver, vul het met water en pak vervolgens een streng haar. Spuit het water op je haar, en kijk vervolgens goed en schat in hoe poreus jouw haar is.

1. Het water blijkt op het haar liggen. In dit geval, heb je een lage porositeit. Andere kenmerken zijn dat je snel last hebt van build-up, en het duurt lang voordat het nat is. Maar, is het eenmal nat? Dan duurt het lang voordat het droogt.

0%

Het water blijft op het haar liggen. Bron: ManesByMell

2. Het water wordt snel opgenomen. In dit geval heb je een hoge porositeit. Je haar is daarentegen ook snel droog, wanneer je het nat hebt gemaakt. Een hoge porositeit wordt vaak veroorzaakt door het verven van het haar of gebruik maken van hitte.

3. Het wordt niet direct opgenomen, maar blijft even op het haar en trekt in. Of te wel: je hebt geen last van de bovenstaande problemen. Je kan uitgaan van een normale porositeit.

Heb je Twijfels?

Het kan zijn dat je twijfelt bij de testen. Voer de testjes meerdere keren uit, en neem vervolgens een besluit. Je leert je krullen steeds beter kennen! Niets is fout, je leert je krullen alleen maar beter kennen. Mocht je het niet weten, dan kan zou je uit kunnen gaan van een normale porositeit en elasticiteit.

Samenvatting in het kort

Je hebt alle testjes gedaan, je weet nu je elasticiteit en porositeit. We sommen nu de combinaties op hoe je jouw routines gaat indelen op basis van deze gegevens.

 Deze informatie is gebaseerd op de informatie van ManesByMell

En, tja hoe pak je dit nu verder aan? Want hoe zorg je nou voor dé perfecte combinatie?

Stap 1: Soort producten

Er zijn verschillende soorten producten die je kan gebruiken. 

  1. Shampoo

  2. Conditioner

  3. Deep-conditioner

  4. Leave-in

  5. Gel

  6. Cream/mousse

  7. Olie

Stap 2: Welke producten ga je kiezen?

Het uiteindelijke doel is, een perfecte balans te hebben tussen vocht en proteïne. Het is dan ook verstandig om binnen je routine, producten te gebruiken die wel en geen proteïne bevatten. Heb je een hoge elasticiteit ? Zorg dan voor meer proteïne in je routine, maar vergeet niet om ook voldoende vocht binnen je routine te houden. 

Stap 3: Welke producten ga je kiezen?

We hebben verschillende manieren voor jou bedacht om de juiste producten te vinden.

> Je wilt zelf kiezen

Je kan bijvoorbeeld zelf een kijkje nemen in onze webshop. Je kan heel handig zoeken op wel of geen proteïne. Dus bijvoorbeeld bij een lage elasticiteit en lage porositeit: Gebruik bijvoorbeeld een shampoo en conditioner met proteïne, en de rest zonder proteïne. Heb je een normale elasticiteit? Voeg bijvoorbeeld een masker en leave-in toe met proteïne of kies voor een masker en een conditioner met proteïne.

> Je wil geholpen worden

Starterkits

We hebben ook een aantal starterkits op basis van elasticiteit en porositeit. Je hoeft dan dus niets zelf te kiezen! Super handig ;)! Je kan ze hier vinden. Je krijgt naast je producten ook een uitleg.  

Bundels

Wil je liever niet in 1 keer alle producten aanschaffen? Maar rustig beginnen. Dat is natuurlijk ook een optie! We hebben een aantal verschillende bundels, je kan bijvoorbeeld starten met de ‘was-bundel’.

Trial and Error

Trial and Error is key! Ga van start, en je leert je krullen steeds beter kennen.

Let's do this!